Jdi na obsah Jdi na menu
 


PERNÍČKY

Chystáte se péct perníčky? A co si upéct s dětmi vánoční zoologickou zahradu? K vykrajování úplně stačí hrnek nebo sklenička a vaše fantazie. Zdobit můžete nejen bílkovou polevou, ale i rozehřátou čokoládou, ať se vede!

mouka pšeničná hladká 2 hrnky

mouka pšeničná hladká 2 hrnky
Recept je jednoduchý v tom, že měříte na hrnečky

Co budete potřebovat:

  • hl. mouku 2 hrnky 

    per.jpg

  • heru      3 lžíce
  • med       2 lžíce
  • vejce celé1 ks
  • žloutky   2ks
  • kypřící prášek
  • 1/2 prášku do perníku
  • cukr moučka 3/4 hrnku
    kypřící prášek do perníku 1/2 balení
    koření do perníku 1/2 lžička
    vejce slepičí syrové (pouze žloutek) 1 ks
    na pomazání
    mouka pšeničná hladká
    na vál
    1 hrst
    cukr moučkový 3/4 hrnku
    na polevu
    vejce slepičí syrové (pouze bílek) 1 ks
    na polevu

kypřící prášek do perníku 1/2 balení
koření do perníku 1/2 lžička
vejce slepičí syrové (pouze žloutek) 1 ks
na pomazání
mouka pšeničná hladká
na vál
1 hrst
cukr moučkový 3/4 hrnku
na polevu
vejce slepičí syrové (pouze bílek) 1 ks
na polevu

Postup:

  1. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, med a vmícháme vejce a žloutky. Zchladlou hmotu přidáme k mouce s kypřicím práškem a perníkovým kořením. Rukama uhněteme a důkladně propracujeme hladké, velmi tuhé těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc rozležet v chladu.
  2. Těsto rozválíme na lehce pomoučeném válu na plát silný 4 mm. Vykrájíme z něho tvary, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 10–12 minut. Po upečení je ještě horké potřeme rozšlehaným žloutkem, aby se pěkně leskly. 
  3. Do většího hrnku vlijeme bílek a po částech do něj zapracujeme dvakrát prosátý moučkový cukr. Vznikne tuhá poleva, kterou naplníme zdobicí sáček a nanášíme ji na vychladlé perníčky.

Rady a tipy: Těsto zpracovávejte po částech, pak je spojte. Je totiž velmi tuhé a celou dávku najednou se vám nepodaří dobře propracovat. Pokud to nejde ani po částech, přidejte trochu másla. Nikdy nepřidávejte mléko nebo vodu – perníčky pak ztvrdnou! Na potření po upečení zašlehejte do žloutku lžičku prosátého kakaa, perníčky budou tmavé a krásně na nich vynikne kontrastní bílé zdobení.

Pozor: necháme těsto 2h odležet než ho zpracujeme.

Nechte si chutnat