Gitulin rychlý koláč pro slavnostní příležitosti
Jjstě to znáte, zazvoní vám telefon s tím, že za chvíli k vám dojedou známí a vy zrovna nemáte doma ni, co byste jim mohli nabídnout. A právě proto mám zde pro vás pro tyto chvíle rychlý a chutný moučník.
Doba přípravy: cca 45min
Přísady :1 půl hrnku oleje
- půl hrnku cukru
- jogurt bílý
- 2 hrnky polohrubé mouky
- strouhaný kokos
- 1 kypřící prášek
- 2 balení šlehačky
- 5 lžic krupicového cukru
- 1 ztužovač šlehačky
- 1 obyčejné pomazánkové máslo
- kakao
- ořechy
- ovoce (dle chuti)
- vejce
Postup:
Těsto: Šlehačem zpracujeme vejce a cukr, přidám pomalu olej, jogurt, přimícháme mouku a jemně vmícháme prášek do pečiva. Vymažeme velký plech a vysypeme ho kokosem. Opatrně vlijeme těsto a v troubě mírně předehřáté pečeme při 160 °C do krásného zazlátnutí povrchu. Krém: Než upečené těsto vychladne, připravíme si krém. Šlehačku ušleháme s cukrem a ztužovačem a poté vmícháme a šlehačem opatrně všleháme pomazánkové máslo. Pro chuť můžeme přimíchat nastrouhanou čokoládu nebo 2 lžíce nutely. Vše necháme vychladnout. Na upečené těsto namažeme jemně nutelu či ovocný džem, položíme nakrájený banán či jiné ovoce a pokryjeme krémem (velkým obsahem, bude ho větší vrstva), na povrch nasypeme dle chuti nastrouhané ořechy, kakao, čokoládu nebo proložíme celý povrch ovocem. Vypadá to hezky a chutná ještě lépe. Je to slavnostní a dlouho to netrvá.