Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gitulin rychlý koláč pro slavnostní příležitosti

2. 12. 2010

Jjstě to znáte, zazvoní vám telefon s tím, že za chvíli k vám dojedou známí a vy zrovna nemáte doma ni, co byste jim mohli nabídnout. A právě proto mám zde pro vás pro tyto chvíle rychlý a chutný moučník.

Doba přípravy: cca 45min

 

500-kolace-a-torticky-speciality-na-cely-rok.jpg

Přísady :1 půl hrnku oleje

  • půl hrnku cukru
  • jogurt bílý
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • strouhaný kokos
  • 1 kypřící prášek
  • 2 balení šlehačky
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 1 obyčejné pomazánkové máslo
  • kakao
  • ořechy
  • ovoce (dle chuti)
  • vejce

Postup:

Těsto:

Šlehačem zpracujeme vejce a cukr, přidám pomalu olej, jogurt, přimícháme mouku a jemně vmícháme prášek do pečiva. Vymažeme velký plech a vysypeme ho kokosem. Opatrně vlijeme těsto a v troubě mírně předehřáté pečeme při 160 °C do krásného zazlátnutí povrchu.

Krém:

Než upečené těsto vychladne, připravíme si krém. Šlehačku ušleháme s cukrem a ztužovačem a poté vmícháme a šlehačem opatrně všleháme pomazánkové máslo. Pro chuť můžeme přimíchat nastrouhanou čokoládu nebo 2 lžíce nutely. Vše necháme vychladnout.

Na upečené těsto namažeme jemně nutelu či ovocný džem, položíme nakrájený banán či jiné ovoce a pokryjeme krémem (velkým obsahem, bude ho větší vrstva), na povrch nasypeme dle chuti nastrouhané ořechy, kakao, čokoládu nebo proložíme celý povrch ovocem. Vypadá to hezky a chutná ještě lépe. Je to slavnostní a dlouho to netrvá.